HTML

Olcsó telefon álás

2 Ft/perc földi hívás
13 Ft/perc mobil hívás
heti 300 perc ingyen

Friss topikok

Címkék

Archívum

Az Android saját VOIP kliensének engedélyezése.

2012.04.29. 05:26 donfuligjimmy

FIGYELEM! WARNING! ACHTUNG!
A telefon rendszerének módosítása annak működésképtelenségét eredményezheti, illetve garanciavesztéssel is járhat. Az ebből eredő esetleges károkért ezen leírás szerzője semmiféle felelősséget nem vállal!
FIGYELEM! WARNING! ACHTUNG!

Ennek kivitelezéséhez szükség lesz a telefon root-olására (ha még nem...) és a ClockworkMod-ra (ezekre itt nem térek ki, sok írás született már ebben a témában. Google kereső szavak: android cwm install, oneclikroot, superoneclick, de lehet keresgélni itt is http://forum.xda-developers.com/), valamint néhány programra a számítógépen és a telefonon egyaránt.

Először töltsd le ezt: http://codhq.hu/android/enablevoip.zip

Magában az Android rendszerben rejlik egy beállítás (ez sajnos könnyedén nem módosítható), ami csak WIFI kapcsolaton engedélyezi a beépített VOIP-et, ha ezzel együtt tudsz élni, akkor nincs más dolgod, mint a letöltött zip fájlt recovery módban telepíteni, törölni a cache-t, újraindítani a telefont, és kész is van.

Ha 3G-n is akarod használni, akkor szükség lesz egy telepített java-ra a gépeden. Ha már van, ezt kihagyhatod. Ha nincs, nyisd meg kedvenc böngésződben a http://java.com/ címet, és kattints a 'Free Java Download' gombra, következő oldalon 'Agree and Start Free Download', mentsd le, majd indítsd el, amihez így hozzájutottál. Így meg is kezdted a java futási környezet (JRE) telepítését. Sok teendő nincs, telepítés a szokásos módon (néhány 'Next', majd 'Close').

Miután sikerült telepítened a java-t, folytathatod a töltögetést ezen az oldalon: http://code.google.com/p/android-apktool/
Innen két fájlt kell letölteni:
- apktool-install-windows-#########.tar.bz2
- apktool#####.tar.bz2
# Helyén verziószámot fogsz látni. Szándékosan nem írtam, a legfrissebbet töltsd le (jelenleg r04-brut1, ill. 1.4.3). Ha megvan, tömörítsd ki egy könyvtárba (pl.: c:\apktool). A kiterjesztésektől nem kell megijedni, Total Commander, WinZip, WinRar kezeli.

Telepíts a telefonra valamilyen fájlkezelőt (nekem a 'Root Explorer' vált be).

A továbbiakhoz át kell töltened a framework-res.apk-t a telefonból a gépre, hogy módosítani tudjad. Ehhez először át kell másolni a /system/framework könyvtárból az /mnt/sdcard-ba. Ezt az előbb telepített fájlkezelővel tudod megtenni. Fontos, hogy másold (copy), és ne cut/kivágás/, move/áthelyezés/ funkciókat használj, mert úgy azonnal KO lesz a telefon, és csak egy romfrissítés segít rajta! Töltsd le a gépedre, abba a könyvtárba, ahová az apktool*-t kitömörítetted, és (ez nagyon fontos!) csinálj róla egy biztonsági másolatot (Murphy: ami elromolhat, az el is romlik)! Ha itt elrontasz valamit, a telefon bootloop-ra lesz csak képes, és ezen az állapoton csak az eredeti fájllal lehet segíteni (vagy egy romfrissítéssel)!
- indítsd el a parancssort (startmenü -> futtatás -> cmd.exe)
- cd \apktool
- apktool d framework-res.apk
- valamilyen szerkesztőben nyisd meg a framework-res\res\values\bools.xml fájlt (notepad megfelel a célra)
- keresd meg ezt a sort: <bool name="config_sip_wifi_only">true</bool>
- a true-t írd át false-ra, majd mentsd el.
- vissza a parancssorhoz: apktool b framework-res framework-res-new.apk (jól látod, más néven tömörítetted vissza, nem véletlen)
- valamilyen fájlkezelővel át kell másolni az új .apk-ból a resources.arsc nevű fájlt az eredetibe (ez az egyik példánya az eredeti fájlnak), az abban található felülírásával (mivel az apk alapvetően egy zip fájl, így Total Commander a barátod, ha nincs/nem szereted, akkor ízlés szerint bármivel)
- az így módosított framework-res.apk -t másold be a korábban letöltött enablevoip.zip-be, a system/framework könyvtárba, majd másold át a telefonra
- indítsd újra a telefont recovery módban, telepítsd a zip fájltt, töröld a cache-t, indítsd újra a telefont!
- ha mindent jól csináltál, előbb vagy utóbb elindul a rendszer (a cache törlése miatt kicsit tovább tart). Miután elindult, [menü] -> beállítások -> hívás -> internet call settings (új menüpont, igen, angol nyelven)

Ha a telefon nem indul el (bootloop)
- az eredeti (emlékszel? Amiről biztonsági másolatot készítettél) framework-res.apk-t másold be az enablevoip.zip-be a system/framework könyvtárba.
- aksi le, 5mp várás, aksi vissza, recovery mód, mounts and storage, (utolsó a listán) mount USB storage, másold át a gépedről a telefonra az új zip-et (az eredeti apk-val), unmount, (power gombbal kilépsz a főmenübe), innen már ugyanaz, mint az előbb. Telepítés, cache törlés, újraindítás.

Néhány apróság:

A recovery módba a telefon kikapcsolt állapotából lehet eljutni (SGS-en ez, többit nem tudom, XDA-n biztos van infó), nyomd le, és tartsd lenyomva a hangerő fel + home + power gombokat (lehetőleg ebben a sorrendben) egyszerre, amíg a galaxy logó megjelenik

Navigálás CWM-ben: hangerő fel-le
Parancs végrehajtása/fájl kiválasztása: home
Menüben egy szinttel feljebb lépés: power

zip telepítése CWM-ben:
- install zip from sdcard
- choose zip from sdcard
- zip fájlt kiválaszt, yes

Cache törlése: wipe cache partition

1 komment

Címkék: voip android beépített engedélyezés

A bejegyzés trackback címe:

https://olcsotelefon.blog.hu/api/trackback/id/tr354478779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

st30 2012.07.18. 19:47:04

1) Install CyanogenMod 9 RC1
2) Done
süti beállítások módosítása