HTML

Olcsó telefon álás

2 Ft/perc földi hívás
13 Ft/perc mobil hívás
heti 300 perc ingyen

Friss topikok

Címkék

Archívum

Mi van, ha a szolgáltató letiltja a VOIP portot?

2012.04.25. 08:26 _atpijkamo

Bárki nem tudja megtenni, viszont akárki megteheti. Jól kezdem? :)
Szóval. Mivel nekem vodkafonos tamagotchi (feltöltős) kártyám van, a probléma az 'ő' hálózatukon került megoldásra. A többi szolgáltatóval nincs tapasztalat (ettől függetlenül valószínűleg 99.9%, hogy máshol is működik).

A vodafon nemes egyszerűséggel blokkolja a VOIP szolgáltatáshoz használt portokat. Ezt egy módon lehet megkerülni. Másik porton kell történnie a hálózat (internet) és a VOIP kliens közötti kommunikáció (a forgalmat nem monitorozzák /csomagok tartalmára nem szűrnek/ ... még). Az a szolgáltató, akinél én vagyok, az 5060-at használja, én ezt átraktam a 37101-re.

Ha van szervered (SAJÁT!) valahol, szerverhotelben, az a legjobb, mert akkor azt teszel fel/állítasz be, amit akarsz, nem változik az IP címe akár naponta /többször/, és van elegendő sávszélességed is.
Ha nincs, akkor marad a szegény ember vizel és főz :)
A probléma megoldása mindkét esetben ugyanaz. Egy nem blokkolt porton keresztül kell bonyolítani a forgalmat.
Erre két lehetőség van: SIP PROXY vagy SIP RELAY.
Maradjunk az utóbbinál, azt könnyebb beállítani. Bár annyiban korlátozottabbak a lehetőségek, hogy egy portról csak egy szerver felé tud kommunikálni (ha több VOIP szolgáltatót használsz, akkor több relay-ra van szükség, más-más portokon). Elvileg (ma tudtam meg, még nem néztem utánna/próbáltam ki) az iptables (linux tűzfal) tud olyat, hogy az egy adott portra érkező csomagokat egy másik külső IP:PORT-címre továbbítja. Ennek fényében, egy olyan router, amin linux fut, beállítható relay-nak. Ráadásul dyndns a barátod, az segít megoldani a változó IP problémáját is (ha napokig nem jutsz haza)
Ha ez nem járható út, akkor: Kell egy program (linuxon én a socat-et használom, keresőszavak guglinak ablakOS-hez: WINDOWS UDP RELAY), ami ezt megoldja. Az OS (win, *nix, osx, etc.) tűzfalán a kiválasztott portot (37101) és a voip szolgáltató által használt portot (5060) mindkét (ki/be) irányba engedélyezni kell, ha routert használsz, portforward a géped belső címére, program indít/beállít, használ, örül. Ha a telefonszolgáltató letiltja az adott portot, akkor egyszerüen átállítod másikra, és mehet tovább ;)
És végül (bár ezt már fentebb említettem) dyndns. ADSL esetén változik az IP cím, akár naponta többször. Nem feltétlenül dyndns, bármelyik hasonszőrű szolgáltató megteszi. A lényeg, hogy be legyen állítva, különben IP csere után nem fogod elérni. Értelemszerüen a voip kliensben a szerver címének a dyndns nevet kell megadni (pl: homesiprelay.dyndns.org).

Egyszerű ez mint egy faék ... vagy nem? :)

donfuligjimmy

16 komment

Címkék: voip

A bejegyzés trackback címe:

https://olcsotelefon.blog.hu/api/trackback/id/tr664471866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2012.04.25. 15:51:40

"Értelemszerüen a voip kliensben a szerver címének a dyndns nevet kell megadni"

Ez az általam felrakott SIP szerver neve, amihez a ruti portforwaldol? Azaz ha nem blokkolna a voda megadhatnám a szolgáltatómét is.

Azaz ha jól értem a telefon wifin/3G-n a pici appjával kommunikál az egyedi porton a rutin át a szerverig majd a szerveremtől a szolgáltatóig megy a hagyományos voip, ugye?

donfuligjimmy · http://codhq.hu 2012.04.25. 18:10:39

Fogalmi zavarba kerültél. Nem szervert kell telepíteni, csak egy átjátszót (relay). Egy általad választott, és a mobilszolgáltató által nem blokkolt portról kell továbbítani az adatokat az otthoni vezetékes kapcsolaton a voip szerver felé, ill. onnan vissza. Igen, ha a voda nem blokkolna, nem lenne szükség erre a trükközésre. Igen, a router portforwardot csinál mindkét portra befelé a géped belső címére (a voip kliens /ami a telefonodon fut/ által használt portot, és a voip szolgáltató /aki a szolgáltatást adja/ által használt portot forwardolni kell).

Vodás 2012.06.06. 18:08:32

Android egyszerűen a Vpn1click nevű alkalmazás használatával lazán kikerülhető a Vodafone mindenféle korlátozása. ;-)

Vodás 2012.06.06. 22:19:05

Pipa lettem a szemét Vodára ma, emiatt hamar készítettem egy leírást is az alkalmazás használatához, melyet megtaláltok itt: androidunderground.info/a-mobilszolgaltatok-voip-korlatozasanak-vege

Vodás 2012.06.06. 22:25:18

Kérek mindenkit, aki csak teheti, mindenhol ossza meg a fenti linken olvasható leírást, hogy megtanulja minden a Vodafone-hoz hasonló mobilszolgáltató azt, hogy a kifizetett adatmennyiség felhasználását bízza a felhasználóra. Ha a felhasználó éppen VOIP szolgáltatást szeretne használni, tehesse ezt szabadon, mert hiszen a 100MB adatmennyiség 120-150 perc beszélgetésre elegendő. Persze az éhes szolgáltatóknak nem tetszik, hogy azt nem a hálózatukon beszélik le rabló tarifákkal.

donfuligjimmy · http://codhq.hu 2012.06.06. 23:43:18

@atpijkamo: hallom. Ez is egy megoldás. Ha ez nem lenne, nem is tudnék belekötni: "Itt jegyzem meg, hogy az alkalmazás VPN része 1 évig díjmentesen használható".

itt jegyezném meg: sikerült beizzitani egy saját voip szervert, még vannak hiányosságok, de már látom a fényt a (v)alagút végén (alapfunkciók: 'hálózaton belüli' hívások működik; hívások kifelé: működik; hívások befelé: korlátozottan működik, hibásan jelzi a CID-t):D

Vodás 2012.06.07. 00:09:50

@donfuligjimmy: Már az 1 éves ingyenes korlátra is van megoldás. :)

Adatmentés, wipe cache törlés, adat visszaállítás (a Vpn1Click alkalmazást nem állítjuk vissza) majd újra telepítjük a Vpn1Click alkalmazást.

Hozzáteszem, 1 év múlva biztosan nem VPN használatával fogunk mobilnetezni szerintem.

donfuligjimmy · http://codhq.hu 2012.06.07. 00:38:43

@Vodás: 'van megoldás'. Szóval inkább lopsz (mert ezt akárhogy csűröd csavarod lopás). Szerinted meddig fogják fenntartani a szervereket, ha csak veszteséget termelnek? Vagy vannak rajtad kívül elegen akik fizetnek, minek fizessél te is? Ja, hogy te ezt lesz@rod ... majd keresel másikat, ha úgy alakul. Ha a program meg fizetős lesz, akkor gondolom letöltöd torrentről, mert nehogy már kiadj érte 500-800ft -ot (1 doboz cigi, vagy 3 doboz sör ára). Mert az elv a fontos ugye? Nem fizetni semmiért. Mind1. Úgyis azt csinálsz amit akarsz, és tartok tőle, hogy el sem gondolkozol azon amit írtam. Így inkább ezt itt be is fejezem.

Azt pedig, hogy 1 év múlva mi lesz, meg sem merem tippelni. Itt (abszurdisztánban) 1 hónapra sem lehet előre tervezni (lásd sznobilszolgáltatók új okosságát: 0Mb/sec a garantál sebesség, igen, jól látod, 0, azaz nulla), www.hwsw.hu/hirek/48508/mobilnet-internet-nmhh-sebesseg-vodafone-t-mobile-telenor.html

Vodás 2012.06.07. 00:48:17

@donfuligjimmy: Ha lenne némi fogalmad arról, hogy mi is a VPN, akkor nem írnál ekkora ostobaságot és ráadásul nem vádolnál lopással. Olvass utána néhány dolognak, szerezz némi információt a fentebb említett dolgokról és ha majd eleget tudsz, akkor Te is rájössz, hogy kizárólag VPN üzemeltetésére senki nem fog szervereket fenntartani. Nem mellesleg ha rászánom magam, akkor néhány óra alatt magam is összedobok egy ilyen alkalmazást, amiről beszélünk és esetleg használom a saját routeremet VPN hálózat létrehozására.

Vodás 2012.06.07. 00:57:54

@donfuligjimmy: A Vpn1Click alkalmazást nem én írtam és arról pedig nem tehetek, hogy nem tudták (vagy inkább az eredeti szándék szerint nem is akarták) komolyabb védelemmel ellátni, így ezt lopásnak nevezni erős túlzás, ezt gondolom Te is érzed. A kommented végén lévő hivatkozásra pedig annyit reagálnék, hogy nekem akkor is lesz elegendő sávszélességem az igényeim kielégítéséhez, ebben teljesen biztos vagyok. Én azért nem egy laikus felhasználóként állok hozzá ehhez a kérdéshez.

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.06.07. 09:27:50

@donfuligjimmy: @Vodás: Alapjában igaza van Jimmynek. De lopással nem kell vádolni az ügyeskedőket. A cég valamilyen üzleti modell szerint adja a szolgáltatást, legyen ez az ő fejfájásuk. Viszont a másik oldalról, ha igénybeveszünk egy szolgáltatást, nem ördögtől való dolog valamit fizetni érte.

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2013.01.06. 21:34:33

@pimptastic: A szolgáltatóddal kötött szerződéstől függ.

Az elérés szolgáltató nem szokott külön díjat felszámolni, ha VOIP telefonálsz rajta. Igaz, a mobil szolgáltatók letilthatják, de pont ez a cikk szól arról, hogyan kell megkerülni a tiltást.

Ha roamingolsz, és külföldről használod a mobilnetet, annak magasabb díja van.

A VOIP szolgáltató jellemzően nem nézi, milyen IP címről használod.

Ha telefonszámot kapsz a VOIP szolgáltatódtól, akkor mindig meg kell adnod azt a címet, honnan használod. Ha máshonnan használod, akkor ne hívd rajta a 114-es segélyvonalat, mert a megadott címre megy ki a mentő. Te Vietnámban kapsz szívrohamot, a mentő meg a Kökörcsin utcába megy érted, mert az van az adatbázisukban a telefonszám mellett.

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2013.01.06. 21:37:02

@atpijkamo: A komment, amire küldtem a választ (eltűnt):

pimptastic
@Vodás: Szia! Azt kérdezném, ha nem magyar az ip-m és úgy használom, akkor nem lesz külföldi díjszabása a telefonos netemnek vagy a telefonálásnak?

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2014.07.15. 06:59:00

olcsomobilhivas.hu -t probaltatok már?

Nekem eleggé bejött, mert nem kell bénázni szerverrel, csak feltelepitem, s tudok telefonálni.

12 forint per perc mobilhivásért elég jó. S nincs bonusz időszak, nem kell figyelni mikor jár le a feltöltésem. Tiszta rendszer.

Olcsomobilhivas.hu
süti beállítások módosítása